Dette er en bok jeg hadde med meg på ferie i fjor sommer. Den var såpass interessant at min forlovede som ikke er særlig spirituelt interessert, også spurte om å få bla og lese i den.

Boka tar for seg det særegne emnet å stoppe blod. Andre begreper brukt om det samme er å stemme blod, eller foreta læsing. Helsepersonell ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø har ved flere tilfeller fått hjelp fra helbredere med overnaturlige evner. Forfatteren er selv sykepleier og antropolog har intervjuet mange om hvordan dette med læsing ble praktisert i Nord-Troms og Finnmark i gamle dager.

Boka inneholder mange småhistorier, og det går en rød tråd i gjennom det hele. Noen få utvalgte personer var i den posisjonen at de ved store blødninger visste hvordan de skulle stoppe blodet. De reddet således mange liv og helbredet skader. Den vanligste måten å stoppe blod og smerter på var ved å bruke ulike bønneliknende formler med religiøst innhold. I forhold til vår tradisjonelle skolemedisin er læsing fortsatt et veldig tabu belagt område. Ikke alle ble glade for at boka kom ut i fjor, og den skapte en veldig debatt. Jeg gir all ære til forfatteren som tør å ta opp et noe kontroversielt og tabu tema.

Boka handler forresten også om det å kløyve bølger i uvær ute på havet. Noe som var greit for en fisker å kunne hvis han kom ut for et forrykende uvær og holdt på å forlise…

Personlig er dette en bok jeg fant veldig interessant. Jeg kjenner ikke til andre bøker fra Norge som tar for seg temaet blodstemming. Jeg kan varmt anbefale denne boka, og du kan for eksempel kjøpe den her:

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=4820827

https://www.cappelendamm.no/_%C3%A5-stoppe-blod-anni-margaret-henriksen-9788202453657

https://www.cappelendamm.no/_faktab%C3%B8ker/kulturhistorie/%C3%A5-stoppe-blod-anni-margaret-henriksen-9788202315146

Helt til slutt, vil jeg nevne at avisa Nordlys skrev tidligere en interessant avis artikkel om helsepersonell på sykehuset som ba helbredere om hjelp til blant annet å stoppe blødninger etter en operasjon:
http://www.nordlys.no/nyheter/helsepersonell-ba-helbredere-om-hjelp/s/1-79-4092395

hilsen

Adele Leyha

http://aandekommunikasjon.com

Copyright ©