Som spiritualister, bør vi alle være kjent med begynnelsen av “den moderne” spiritiualismen av 31. mars 1848. På denne datoen, ble kontakten med ånden til den drepte kramkaren Charles Rosna etablert gjennom Fox familiens kvinner som medium, spesielt Catherine Fox, som da bare var 11 år gammel.

Halvannet år senere ble det som følge av dette, dvs den 14. november 1849, avholdt den første offentlige medium demonstrasjonen av kontakt med en ånd gjennom mediumet Margaretta Fox, 15, og Anne Leah Fox Fish, ca 20.

Denne første offentlige demonstrasjonen ble holdt i Corinthian Hall i Rochester, New York, og medførte en flodbølge av mediumskap i kontakt med åndeverden, og dette utbredte seg utover de forente stater fra 1850 og gjennom resten av århundret.

Man kan bare stå i ærefrykt for motet til Mrs. Fox og hennes tre små døtre. Hvordan ville vi ha håndtert det de fikk til å gjennomgå?

Vår historie om den “moderne” spiritualismen er vidunderlig inspirerende, fylt med åndelig skjønnhet, med visdom delt med oss ​​av de lange avanserte i neste dimensjon. Historien vår har mange som dedikerte sine liv på jorden til tjeneste for de avanserte sjelene i åndeverden og til tjeneste for spiritisme.

Det vakre lyset som ledet denne bevegelsen for de to første tiårene, som åpnet dørene, brøt stien, og fungerte som et strålende fyrtårn for alle som fulgte, kom gjennom jentene Catherine, Margaretta og Anne Leah Fox.

Catherine som bare var barnet, hennes søster Margaretta som var ungdom, og deres søster Anne Leah som knapt var en ung kvinne, søkte ikke denne oppgaven. Det ble pådyttet dem av høyere makter i åndeverdenen.

Benjamin Franklin sa mange år senere, at Anne Lea var blant millioner på jorden, men bare Fox søstrene hadde den unike blandingen av de fysiske, mentale og åndelige kvaliteter som trengtes for å produsere de fenomener som trengtes for å effektivt begynne den nye utviklingen.

Da det ble oppdaget av Katie at en intelligens var kilden til de mange ulike lydene som forstyrret dem i deres lille hus i Hydesville, New York, ble naboer kalt inn for å vitne og bekrefte den fantastiske hendelsen.

©️Adele Leyha

I løpet av timer, kom hundrevis til trengsel i huset. Mange ville teste åndene. Mange undersøkelses komiteer ble dannet.

Graving begynte i kjelleren neste dag for å finne liket av den drepte kramkaren. Jentenes bror David Fox hadde ordnet med graving. Omtrent tre fot i dybden, påtraff graverne vann. Etter tre dager med graving, kutta de dette ut til fordel for pumping og øsing av vannet, som var til ingen nytte.

Likevel fortsatte folk å komme til det lille huset, alene og i grupper. Fox familien ble overveldet av oppmerksomhet, mye var av det negative slaget.

Et par uker senere, spurte David Fox sin mor, far og to yngste søstre om de ville å forlate sirkus atmosfæren i det lille huset og flytte inn hos ham. De håpet å legge bak seg og forlate disse sammenhengende manifestasjoner i det “hjemsøkte” lille huset.

Etter at de flyttet, fortsatte folk å dra til det lille huset. Manifestasjonene fortsatte i det lille Hydesville huset uten tilstedeværelsen av Fox familien.

Men manifestasjoner fortsatte også med uforminsket styrke på hele familien i David Fox hus, mye var til hans ergrelse.

Anne Leah Fox Fish lærte av manifestasjonene, hun skrev de ned over en måned senere og forberedte et hefte som beskrev hendelsene rundt 31. mars 1848.

Leah hadde vært gift i en alder av 14 til en mann som heter Fish som sviktet henne kort tid etter. Ekteskap i en alder av 13 eller 14 år var ikke en uvanlig praksis på dette tidspunktet. Jenter og kvinner på denne tiden hadde sjelden noe å si i hvem eller når de giftet seg.

Leah dro umiddelbart tilbake til Hydesville etter å ha lest heftet, og hun hadde med seg sin datter. Da hun ikke klarte å finne familien sin i Hydesville huset, gikk hun videre til broren Davids hus.

Da hun ankom Davids hus, fortalte Leah at hun fant moren sin “helt nedbrutt av alle hendelsene”. Manifestasjoner bare fortsatte og familien visste ikke hva de skal gjøre med det.

Når Leah ser tilbake på hendelsen senere, sa hun at hun ikke kunne forklare hvordan dette ble håndtert.

Etter ankomst til Davids hus, banket ånden i respons til alfabetet, “Kjære trofaste venner, din jobb her er gjort. Gud vil lønne deg.” De returnerte ikke mer for å grave.

Jeg finner ingen registrering at noen av Fox familien returnerte til Hydesville hytta igjen.

Anne Lea dro tilsynelatende tilbake til Rochester, New York, kort tid etter dette, tok Katie (Catherine) med henne. Familien var enige om at manifestasjoner virket sterkest i Katies tilstedeværelse og håpet å eliminere dem ved å fjerne henne.

På kanalen i båten tilbake til Rochester, manifesterte det ofte banking i den grad at Leah prøvde å holde Katie, seg selv, og hennes datter atskilt fra venner som var med dem.

©️Adele Leyha

Etter at Anne Lea og Katie dro igjen, fortsatte manifestasjoner også på David Fox hjem.

Idet de kom hjem i Rochester, begynte manifestasjoner nesten umiddelbart og fortsatte dag etter dag. Lyder som eksplosjoner av artilleriskyts ble hørt avfyrt på taket eller ved siden av huset. Dørene åpnet og lukket seg høylytt. Det ble flyttet om på møbler i rommet under.

De kunne høre høyt applaus fra et stort publikum som om noe foregikk i rommet ved siden av dem. Da de forsøkte å sove om natten, var lyden av folk som gikk opp og ned trappene hørt. Etter noen uker med dette, skrev Leah til moren for å fortelle henne hva de hadde gjennomgått.

Leah konkluderte med at en forbrytelse skal ha blitt begått i huset hennes, som hadde vært tilfelle i det lille Hydesville huset, og hun så et annet sted å bo. Hun flyttet inn i en ny tredje etasjes leilighet som grenset til en identisk leilighet i et to-manns vertikaldelt kompleks.

Mrs. Fox ankom neste dag som svar på Leas brev, og hadde med seg Margaretta. Den kvelden, ble senger voldsomt rystet, deretter løftet til taket med sine beboere oppi, så lagt ned med et smell. Betryggende hender klappet dem. De hørte høyt hviskende, stønnende, mumling, og fnising.

Mrs. Fox og jentene var ute av seg. På de påfølgende netter sov de med sine madrasser på gulvet. Så kom mord scener av mange beskrivelser som utspilte seg. Døds kamper ble spilt ut. Teppe baller som Leah hadde lagret ble fjernet og kastet på dem.

En kveld etter eksplosjoner i taket, så Katie og de andre en mann som lå over foten av hennes seng. Han drev med gurgling og stønnet og var nær døden. Så fikk Katie et høyt slag og falt, tilsynelatende livløs. De andre trodde hun var død. Et speil holdt under nesen viste ingen indikasjon på livet. De fant ingen puls i kroppen hennes. De var klar til å varsle noen når Katie stønnet. Hun svarte på deres spørsmål ved å trykke på hendene. På denne måten lærte de at hun hadde vært vitne til drapet på Charles Rosna. Husk, Katie var et 11-år gammelt barn. Etter dette gråt hun i lang tid, så ble det stille og de leste et dikt av noen 20 eller 30 vers mens de fortsatt var i sjokk.

Når de mintes denne hendelsen mange år senere, kunne Leah husker bare den siste linjen i hvert vers som var, “Å være sammen med Kristus er bedre langt.”

©️Adele Leyha

Etter denne hendelsen ble lyder hørt på alle tider av dagen og natten. Epler, poteter og neper de hadde lagret i kjelleren ble kastet på dem da de forsøkte å sove i tredje etasje. De hørte saging, høvling, kjeder, skruer blir drevet, hule gjenstander som de senere lærte var kistene ble dratt rundt på gulvet, og mange andre manifestasjoner. De ba om at det måtte stoppe. De sov nå sjelden på en bestemt tid, og venstre lys var på dag og natt for å avverge noen “skrekkelig forstyrrelser.”

Bare naboen deres i tilstøtende leilighet kjente manifestasjonene de stadig gjennomgikk. De holdt sine persienner trukket og dører og vinduer lukket. De fikk endelig hjelp av sine skjelvende venner Amy og Issac Post som ble overbevist om ektheten av manifestasjoner etter at manifestasjoner begynte å skje i deres eget hjem.

Stolpene ble en stor kilde til åndelig styrke og veiledning til Fox familie og søyler av styrke til den nye bevegelsen av spiritisme, som snart skulle feie over hele USA. Mange, mange kvekere kom med dem i den nye bevegelsen. En kveld “dødsklokken” begynte å høres på base nøklene til Leas lukket og låst piano og fortsatte til etter 01:00 innleggene kom innom for et besøk mens dette pågikk og hentet buskene for å være vitne til manifestasjon. Litt etter 01:00, Stephan, mannen til Maria Fox, en eldre søster av Katie, Margaretta og Anne Lea, kom med nyheten om at Davids liten jente, Ella, var svært syk. Mrs. Fox igjen med ham rundt 04:00, tar Margaretta med henne. Ella var i live da de kom, men gikk neste dag. Leah minnes inskripsjonen på kubben av tre som hadde blitt kastet gjennom vinduet i Davids hjem som våren.

En dag kort tid etter kom en treplanke seilende gjennom et vindu i rommet Leah var i hjemme hos Mr. Fox. Skrevet på veden var budskapet: “En i familien vil dø. Hun vil være fornøyd med at englene ikke sørger over henne.” Leah visste det var ingen i nærheten av huset som kunne ha kastet treplanken. Og hun antok at “hun” i meldingen referert til var hennes mor som var forvirret over alt som foregikk rundt dem.

©️Adele Leyha

De hadde fått beskjed fra venner at de kunne bli utsatt for en mobb. En ettermiddag red en sliten rytter inn på plassen for å advare dem om at mobben var på vei.

David Fox hadde blitt utstyrt med skudd og krutt av sine venner for en slik hendelse. Fox menn, gutter og innleide menn forberedte og stablet stein forsvar i bakgården. Mrs. Fox samlet alle i huset i skumringen og sammen ba de for beskyttelse.

Noen begynte å prate i alfabetet, og Ånden banket i stavelser ut, “Du vil ikke bli skadet. Gud vil beskytte deg.”

Da familien sto og snakket, fløy en av pakkene med krutt fra toppen av en hylle og traff Katie.

Deretter traff en pakke med skudd Leah på skulderen.

Med dette tok David å ladet våpenet og skjøt etter dem, deretter kastet han peppermynte pulver i en lapp og sa: “Jeg vil ikke legge hånd på dem. Hvis Gud har sendt dette over oss til beste for menneskeheten, han er i stand til å beskytte oss, jeg vil stole på ham.”

De kunne høre mobben rope og synge stumper av sang ettersom de kom nærmere. Med vogner opp mot dørstokken, hoppet en kvinne gjennom kjøkkenvinduet og overrasket alle.

David sa at hun kunne like gjerne ha kommet inn gjennom inngangsdøra, deretter åpnet de alle dørene og fortalte mobben at de var velkommen til å gå inn og inspisere huset “Hvis du vil gjøre det med respekt.”

Lederen for de som var iferd med å invadere hjemmet der, utbrøt: “Min Gud! Dave Fox! Er det deg de har sagt så mye om? Vi vil gå hjem og kle oss selv og komme en annen gang.” Da de snudde og dro ble det stille.

Gjennom å telle i alfabetet, lærte familien at de i åndeverdenen som var ansvarlig for bankelydene ville ha dem til å gå tilbake til Hydesville huset nær slutten av juli 1848 for å gjenoppta gravingen etter kroppen til den drepte kramkaren.

©️Adele Leyha

Selv om denne forespørselen fortsatte, nekter David Fox standhaftig å utføre den. Åndeverden gikk så langt som å stave navnene på de som de ønsket å ha hjelp til med gravingen og dagen gravingen skulle gjenopptas.

Familien inviterte dem selv om David fortsatte å nekte å delta helt frem til kvelden før de skulle fortsette.

Den kvelden, ble Davids hus fylt med lyden av servise som knuste, vekter som ble dratt over gulvene, tre som ble høvlet, og saget, stønning, og så videre.

Åndene lagde bankelyder med beskjeder, “Gå ut og gjør din plikt og godt kommer ut av det.” David angret og sluttet seg til å grave neste dag.

De gravde i kjelleren utpå formiddagen, til de fant kull, spor av kalk, noen rødbrunt hår og tenner. De fortsatte til nesten mørkt, så alle bodde i Davids hjem den kvelden. Neste morgen da de reiste i vogner til huset, rundet de en bakke og så biler av mange beskrivelser på vei mot huset fra alle retninger.

I huset, dannet kvinnene en sirkel rundt det for å holde publikum tilbake mens mennene gravde. “Store Gud! Her er deler av en ødelagt bolle,” ropte en av de med graveredskap. På natten 31. mars til 1. april 1848, gjennom avhør av mange samlet i huset, hadde ånden av Charles Rosna avdekket at Mr. Bell hadde plassert en bolle ved siden av nakken for å fange blodet når halsen ble kuttet. Deretter ble hva de senere identifisert som en ankel bein, noen håndledd bein, og en del av en hodeskalle funnet.

Publikum hadde på denne tiden trengt seg inn i kjelleren og hadde blitt litt uregjerlig. Venner av Mr. Bell var blant dem.

Noen i mengden nådde de kvinnene som hadde dannet en sirkel rundt gravingen med menn og droppet stokker og steiner og spyttet over de gravende.

Mennene gravde før de traff noe hult – som hørtes som bord.

De boret først gjennom med en spenne og bit, men etter boringen gjennom treet, falt skinnen i opp til håndtaket. Deretter boret de med borekroner som var knyttet til lange stokker. Disse slapp gjennom til en dybde på omtrent en fot før det stoppet. Noen i publikum skrek, “Dra ut kvinnene!” En annen, “Ikke dra ut kvinnene. Dra ut mennene.”

Økende skumring og mørke stoppet arbeidet for dagen. De samlet seg utenfor. Graverne, deres koner og familier fikk lov til å passere gjennom folkemengden uten et respektløs ord blir sagt til dem.

Når hun så tilbake på hendelsen senere, sa Leah at hun ikke kunne forklare hvordan alt dette hadde gått til.

©️Adele Leyha