Rundt 1934 kunne Aftenposten berette om en merkelig hendelse på Østre Toten sykehus, hvor det lå to små piker, Olaug og Milly. En aften etter at lyset var slukket oppdaget Olaug, at bordet som sto mellom hennes og Millys seng begynte å bevege på seg. Til hennes forundring og forferdelse vrikket det seg fremover mellom sengene, snart på det ene beinet snart på det andre beinet.

Fenomentet ble så observert av flere sykepleierskere og dessuten av både kjøkkenbestyrerinnen og legen. Og flere av sykehusets styremedlemmer hadde vært til stede og kunne konstatere at bordet beveget seg.

Fenomentet ble omtalt i flere aviser, med bilde av de to pikene liggende i hver sin sykeseng, sykepleierskene på rekke og rad utenfor sykehuset. Fenomenene ble stadig flere, duker, briller, leker, et garnnøste og forskjellige andre ting farer gjennom rommet, havner i småpikenes senger og på gulvet langt borte.

Til slutt sendte også Norsk Rikskringkasting sin representant til stedet. Programsekretær Schibbye oppholdt seg i rommet med mikrofon, og Morgenbladet kunne fortelle at opptakene var vellykte. “Man hørte fra et av opptakene en klirren som fra en kopp som danset. Men så ved et senere forsøk hørte man dumpe lyder som godt kunne skrive seg fra bordben på vandring.”

Og Schibbye selv kunne fortelle: “Hva jeg har sett med egne øyne er at dette bordet som altså veier 13 kilo, utvilsomt rugget og rystet på seg i det øyeblikk vi tente lyset da vi hørte larmen. Jeg sto cirka to meter fra bordet og hadde fullstendig oversikt over værelset. Lille Olaug kunne av forståelige grunner ikke røre seg i sengen, og Milly som hadde trukket dynen godt over seg før vi slukket lyset, lå fremdeles under dynen da lyset ble tent.”

Hilsen Adele

http://aandekommunikasjon.com